dijous, 5 de febrer del 2009

La patata, estrella d'un altre llibre (*)

Es tracta d'un llibre de Xesc Reina -mestre artesà xarcuter català, afincat a sa Pobla des de fa uns anys- editat per ASAJA que inclou una quarantena de receptes, amb propostes que passen per primers plats, segons i postres. Hi trobam propostes agosarades, diferents i novedoses, incloses dins una obra d'excel·lent presentació. Tant les diferents presentacions, com la mescla d'ingredients i acabats surten de les receptes clàssiques tot i que, tot sovint, es basen en la gastronomia tradicional. Les receptes són simples d'exposició, clares i bones d'assolir; fàcils de realitzar en general.
Alguns exemples de plats: Patates escabetxades, truites de colors, patatons i coses tallades també amb bacallà esmicolat, patates i botifarró picant, patates bullides amb infusió de menta, truita de patates amb berberetxos, patates amb oli de ceps, lassanya de patates amb sobrassada... I les postres: Patates i avellanes, gratinat de figues amb formatge i mel, gelat de patata amb iogur, crema cremada de patata i vainilla, sorbet de patata i moniatos. Llegim a la contraportada: "Qui dubta que les persones menjam per la vista? Formes, colors, textures, composicions... Per què limitar-nos al gust si podem potenciar-ho amb la vista? La patata, protagonista d'aquesta obra, ens brinda de la mà experta de Xesc Reina esquisides i lúdiques oportunitats". De l'entrevista mantinguda des del nostre programa (**) amb Biel Company, president d'ASAJA, sobre aquest llibre de patates destacam dues frases: "Creim que és una forma novedosa i divertida, així com ho ha fet Xisco Reina, de defensar el cultiu de la patata" "Es un camí que l'hem d'explorar per altres productes, és veritat que el cost és alt però val la pena perquè és una altra manera de promocionar els nostres productes"
--- la fitxa "Patatas, formas, colores y otras gastronomías posibles"
Xesc REINA
Asaja Balears
2008
119 pgs
(*) Cal recordar que darrerament va sortir "De sa Pobla... patates" de Margalida Socias, editada per Inforaiguer; al cap i a la fi 2008 fou declarat Any Internacional de la Patata
(**) Amb P de Pòrtula, núm 47, 28 II 09
Biel.-