dilluns, 8 de juny del 2009

RR - GREIXERA DE BROU DE CARAGOLS

Antoni Tugores és periodista i estudiós de les especialitats culinàries de la nostra terra, fins al punt d'haver publicat el llibre "Memòria de la cuina mallorquina" (Documenta Balear, 2006). De forma quinzenal publica receptes a la secció "Proposta gastronòmica del temps" de la revista 'Perlas y Cuevas' de Manacor. En aquest cas en reproduïm una recollida del cuiner manacorí Sion Mascaró, que Tugores publicà al quinzenal del 4 de juliol de 2008 com a homenatge a Mascaró amb motiu del seu traspàs. Es tracta d'un plat de verdura, ben consistent gràcies al gustós i elaborat brou dels caragols, i encara enriquit amb ous. Aixímateix es podria considerar com una variant més, tot i que ben especial, de les sopes nostrades.
Explica l'autor: "A aquesta recepta li havia ensenyat a en Sion la madona Barret, l'esposa de l'amo En Xelí, garriguer de Son Real, de Santa Margalida. El plat es solia cuinar en temps de primavera, el dia després d'una caragolada".
Ingredients:
-Brou bo de caragols cuinats
-Caragols cuinats i descloscats
-Ous bullits
-Bessons de faves tendres
-Xítxeros [pèsols]
-Patató o cantons de patata
-Carxofes
-Tronxos de bleda
-Ou
-Farina
-Oli
-Aigua
-Sal
-Sopes (opcionals)
Preparació (com ho feia la madona Barret o Xelina):
Colava en primer lloc el brou dels caragols cuinats el dia abans. Era sempre un brou substanciós fet amb carn, ossos i, sovint, caça. El posava dins una greixonera de test que col·locava damunt el foc.
De seguida introduïa els bessonets de faves tendres i els xítxeros, deixant bullir una estona.
Tot seguit hi anava afegint el patató, carxofes tallades per la meitat i tronxos de bleda bullits i arrebossats amb ou i farina.
Hi afegia les quatre banyes de caragols que havien quedat dins el fons de l'olla dels caragols descloscats i si trobava que era massa brouós hi afegia unes sopes al fons.
En ocasions encara enriquia un poc més el plat amb mitjos ous bullits escampats o tallats per dins la greixonera.
El guisat, enriquit amb el gustet de les herbes aromàtiques era un llepadits.
(Receptes recuperades, RR-4, 8 VI 09)
Transcripció i comentaris: Biel Massot i Muntaner
Font: (c) Antoni Tugores / Perlas y Cuevas (Manacor)
Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes

1 comentari:

Anònim ha dit...

[B]NZBsRus.com[/B]
Dont Bother With Laggin Downloads Using NZB Downloads You Can Easily Search Movies, Games, MP3 Albums, Software and Download Them at Flying Speeds

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]Usenet Search[/B][/URL]