dimarts, 7 de juliol del 2009

RS - ARRÒS A LA MARINERA

Ingredients (per a 6 persones): -400 grs. de calamar -1 quilo de peix de roca per al brou -8 mordales de cranca (congelades) -1 dotzena de gambes fresques (o congelades) -8 tassetes ben plenes d'arròs tipus bomba -1 ceba mitjana -1 tomàtiga de ramellet (o dues cullerades de tomàtiga triturada natural) -1 all -Mig manat de julivert -Safrà -Pebre bo -Oli d'oliva Preparació: Primer de tot netejau el peix de roca i posau-lo dins una olla fonda amb aigua que el tapi bé, un poc de sal, dues branquetes de julivert i un poc de pebre bo. Feis-lo bullir fins que sigui ben cuit (si és petit, basta amb un quart d'hora des que comença a bullir l'aigua). Mentrestant, netejau el calamar, les gambes i les mordales de cranca. Reservau les gambes dins la gelera. Tallau el calamar en trossos regulars i pegau uns copets a les mordales ja descongelades perquè donin més gust al brou (amb la maça de fer allioli va bé) però anant amb compte de no esclafar-les per no deslluir el plat.

Quan el peix de roca sigui ben cuit passau el brou a una altra olla fent-lo passar per un colador ben fi. Agafau el passapurés i espremeu bé el peix bullit que us ha quedat a fi d'aprofitar bé el suc que desprèn, que és molt gustós. Afegiu aquest suc a l'olla del brou i posau-la al foc al mínim en un fogó petit per mantenir-lo calent. Posau oli dins una greixonera alta i en ser calent, tirau-hi el calamar. Adobau amb un poc de pebre bo i sal. Sofregiu-lo uns minuts remenant contínuament. Afegiu les mordales i la ceba picada ben menuda i abaixau el foc. En ser transparent la ceba, incorporau la tomàtiga ben capolada i apujau el foc. Remenau bé perquè no s'aferri fins que s'hagi evaporat un poc de líquid i la tomàtiga sigui brillant. És el moment d'incorporar el brou de peix que havíeu reservat. Feis bullir el conjunt a poc foc durant 20 minuts. Mentrestant, torrau lleugerament un poc de safrà. Pelau l'all i picau-lo dins el morter amb el safrà, ben picat. Netejau el julivert i tallau-lo molt petit. Afegiu-lo al morter i acabau la picada. Tirau l'arròs dins l'olla i feis-lo bullir durant 5 minuts. Afegiu ara les gambes i feis bullir 5 minuts més. Passat aquest temps, abocau-hi la picada i manteniu-lo al foc durant durant 2 minuts més. Tastau l'arròs i rectificau de sal. Serviu totd'una.

(Recepta de la Setmana, RS-60, 7 VII 09) Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç Vegeu receptari d'altres plats d'arròs Vegeu receptari d'altres plats de peix Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients Vegeu la resta de la col·lecció de receptes