dimarts, 12 de gener del 2010

RS - BOU A L'ESTIL BOURGUIGNON




Ingredients:
(per a 6 persones)

-1 quilo de carn de bou sense nervi per a estofat, tallada en daus grossos
-Mantega per sofregir
-Farina
-1 botella de vi negre bo
-4 pastanagues grosses
-1/2 quilo de xampinyons frescs
-1/2 quilo de cebetes franceses
-2 alls
-2 porros
-1 tomàtiga madura mitjana ratllada (la podeu substituir per 3 cullerades de tomàtiga natural triturada de llauna)
-3/4 de litre de brou de carn
-Sal
-Pebre bo


Preparació:

El dia anterior posau la carn a macerar en el vi (tota la botella). L'endemà, colau la carn i reservau el vi de la maceració. Eixugau les tallades de carn amb molta cura amb paper absorbent, passau-les per farina i sofregiu-les lleugerament dins una pella gran amb mantega a foc viu, només perquè prenguin color de tots els costats. Col·locau les tallades fregides damunt paper absorbent.

Pelau les pastanagues, netejau-les i tallau-les en rodanxes de mig dit de gruix. Pelau les cebetes franceses (és una operació que requereix temps i paciència...). Netejau els porros i eliminau-ne la part verda. Tallau-los en juliana fina. Netejau els xampinyons i posau-los a degotar. Pelau els alls i picau-los molt fins.

Agafau una olla, posau-hi un poc de mantega. Sofregiu-hi les cebetes franceses senceres, el porro, l'all i la pastanaga durant 2 o 3 minuts. Incorporau ara la tomàtiga i sofregiu-la fins que torni brillant. Abocau dins l'olla el vi de la maceració i la carn, salpebrau i coeu el conjunt a poc foc, remenant de tant en tant fins que s'hagi evaporat la meitat del vi (és important remenar de tant en tant per evitar que la carn s'aferri a la base de l'olla). Afegiu-hi ara el brou calent i feis bullir el conjunt a poc foc durant almenys 2 hores, fins que la salsa s'hagi espesseït i quedi ben confitada. Mentrestant, sofregiu els xampinyons salpebrats amb mantega i reservau-los.

Quan la carn sigui ben cuita (comprovau-ho punxant-la: ha de ser ben fluixa), rectificau el punt de sal si fos necessari, afegiu els xampinyons a l'olla i feis-los bullir un minut amb la salsa.

Podeu acompanyar el plat de tallarines, espaguetis, arròs bullit o puré de patata.

(Recepta de la Setmana, RS-87, 12  I  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu receptari d'altres plats de carn
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes