dimarts, 22 de juny del 2010

RS - PASTÍS SACHER

Ingredients:

De la base:
-125 grs. de farina
-80 grs. de cacau amarg pur en pols
-200 grs. de sucre en pols
-8 ous
-100 grs. de mantega


Del farciment:
-1/2 pot de melmelada d'albercoc


De l'almívar:
-100 grs. d'aigua
-100 grs. de sucre
-1 copa de rom


De la cobertura:
-150 grs. de xocolata fondant sense llet
-150 grs. de nata líquida
-70 grs. de mantega


Preparació:
Untau amb mantega el fons i les parets d'un motlle desmuntable i empolvorau amb farina tota la superfície untada. Girau el motlle cap per avall i, amb copets suaus, eliminau l'excés de farina.
Separau els blancs dels ous dels vermells. Pujau els blancs amb la batedora de barnilles. Quan estiguin quasi muntats, afegiu-hi quatre cullerades del sucre en pols que teniu pesat per a la base i continuau batent el conjunt fins que quedi ben ferm. Bateu ara els vermells amb la resta de sucre de la base. Afegiu-hi la mantega reblanida (però no fosa). Ara, incorporau-hi la farina i el cacau a través d'un colador fi i mesclau bé. A continuació afegiu-hi els blancs pujats, remenant amb moviments suaus de dalt a baix que permetin l'entrada d'aire. Enceneu el forn a 180º. Abocau aquesta preparació dins el motlle i allisau la superfície amb una espàtula.
Quan el forn arribi a la temperatura indicada, enfornau el pastís. Manteniu-lo a 180º durant 15 minuts. Ara, abaixau la temperatura a 160º i manteniu-lo al forn durant almenys 20 minuts més (el temps varia segons el tipus de forn). Passat aquest temps, comprovau que sigui cuit punxant-ne el centre amb un escuradents. N'ha de sortir eixut. Si encara en surt humit, coeu-lo uns minuts més. En qualsevol cas, no obriu el forn per comprovar-ho fins que hagin passat almenys 25 minuts des del moment que el vàreu enfornar.
Mentrestant, preparau l'almívar: posau l'aigua, el sucre i el rom dins una cassola petita i feis bullir el conjunt durant 10 minuts a foc moderat. Reservau aquest almívar dins la mateixa cassola.
En ser cuita la base, treis-la del forn i deixau-la refredar 15 minuts. Desemmotllau el pastís. Dividiu-lo en dos discos més o menys iguals ajudant-vos d'un ganivet de fulla llarga. Distribuïu la meitat de l'almívar damunt el disc inferior amb una cullereta. Ara, repartiu-hi la melmelada d'albercoc. Distribuïu la resta d'almívar sobre l'altre disc del pastís i col·locau-lo damunt la base inferior.
Preparau la cobertura: posau tots els ingredients dins un bol i escalfau-lo (al microones o al bany Maria) fins que els ingredients es mesclin bé i la preparació sigui homogènia (anau amb compte de no escalfar-la massa, i sobretot vigilau que no bulli). Quan la mescla sigui homogènia, deixau-la refredar fins que la textura permeti untar el pastís de manera que no regalimi. Per això, haureu de comprovar de tant en tant si ja s'ha espessit a bastament per poder-la manejar remenant-la amb una cullera.
Repartiu 2/3 parts de la cobertura per la superfície del pastís i la resta pels costats. Si voleu decorar-lo amb lletres, apartau-ne una mica i posau-la dins una mànega petita de pastisseria, que fareu servir per donar forma a les lletres quan la cobertura del pastís hagi pres consistència.

Nota:

Aquest pastís sol servir-se acompanyat de nata muntada.
Guardau-lo a la gelera ( la cobertura el conserva molt bé i impedeix que s'assequi per dins). Mitja hora abans de consumir-lo (o una hora si és l'hivern), treis-lo de la gelera i manteniu-lo a temperatura ambient. D'aquesta manera la textura és encara més agradable.



(Recepta de la Setmana, RS-110, 22  VI  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes