dimarts, 14 de setembre del 2010

RS - LASSANYA BOLONYESA


Ingredients:
-1 paquet de plaques de lassanya
-40 grs. de mantega
-150 grs. de formatge parmesà


De la salsa bolonyesa:

-400 grs. de carn de vedella picada
-1 ceba grossa o 2 de petites
-1 quilo de tomàtiga madura triturada (o 1 pot gran de tomàtiga triturada natural)
-200 grs. de pastenagues
-1 copa de vi negre
-oli d'oliva
-sal
-pebre bo
-orenga



De la beixamel:

-40 grs. de mantega
-50 grs. de farina fluixa (normal)
-3/4 de litre de llet
-sal
-pebre bo
-nou moscada




Preparació:
Picau la ceba molt fina. Pelau les pastanagues i ratllau-les. Dins una greixonera amb un poc d'oli, sofregiu la pastenaga i la ceba a poc foc fins que la ceba sigui transparent. Afegiu-hi la carn picada i sofregiu-la fins que prengui color. Afegiu-hi ara el vi i remenau uns minuts fins que vegeu que s'ha evaporat. Incorporau-hi ara la tomàtiga, l'orenga, sal i pebre bo. Deixau coure el conjunt al mínim durant 40 minuts, aproximadament, amb la greixonera tapada. Remenau de tant en tant perquè no s'aferri.

Mentre cou la salsa bolonyesa, preparau la salsa beixamel: dins una cassola de fons gruixat, foneu la mantega. Totd'una que estigui fosa, afegiu-hi la farina i remenau amb una batedora manual de barnilles. De seguida incorporau-hi la llet poc a poc amb un cullerot (això és important) i sense aturar-vos de remenar. No n'afegiu més fins que no ha quedat ben incorporada l'anterior. Quan ja hi hagueu afegit tota la llet, salau la salsa i ratllau-hi nou moscada. Comprovau el punt de sal i rectificau si fos precís. Feis bullir uns minuts la salsa (sempre remenant) i llavors retirau la cassola del foc. Deixau refredar la beixamel.
Bulliu la pasta segons les instruccions del paquet i en ser cuita (al dente) passau-la a un colador i col·locau les plaques damunt un pedaç blanc ben net, amb molta cura perquè no es rompin i mantenguin la forma.



Agafau una rostidora rectangular i abocau-hi un poc de beixamel. Esteneu-la amb una espàtula de manera que quedi una capa molt fineta cobrint el fons. Col·locau-hi damunt una capa de plaques de pasta. Damunt, salsa bolonyesa i damunt, cullerades de beixamel (no massa; n'ha de quedar per cobrir tota la superfície abans d'enfornar). Repetiu l'operació fins que acabeu les plaques de lassanya. Heu d'acabar amb una capa de beixamel.

Enceneu el forn a 200º. Mentrestant, distribuïu el formatge ratllat per damunt la beixamel i repartiu trossets petits de mantega per damunt.

Enfornau i coeu la lassanya durant 40-45 minuts, fins que la superfície sigui ben daurada.



(Recepta de la Setmana, RS-122, 14  IX  2010)
Recepta pròpia (c) Amb ‘P’ de Pòrtula - Bojos per la Cuina... amb Paladar Feliç
Vegeu repertori d'altres plats agrupats segons ingredients
Vegeu la resta de la col·lecció de receptes