dilluns, 7 de juliol del 2008

Algunes curiositats al voltant de Simone Ortega

El llinatge real de Simone era Klein, però ella signava amb el del seu marit, que era fill del filòsof José Ortega i Gasset. Ortega i Gasset tenia un paladar molt fi; Simone li preparava de forma especial marmitako i bolets (en concret, "criadillas de tierra")

1080 receptes de cuina és el tercer llibre més difós en llengua espanyola, després de La Biblia i El Quijote.

La primera edició de 1080 receptes és de 1972. Va arribar a les 49 edicions, amb més de tres milions d'exemplars venuts de l'edició castellana.

Les vendes d'aquest llibre, a preu actual -uns 15 €- suposarien uns 5 milions d'euros en concepte de drets d'autor, mentre que en deixarien més de 20 per a editors i distribuïdors.

Simone era culta, refinada, de caràcter afable i discret. Hom la considera d'una gran dignitat, elegància i modèstia.

La gènesi de 1080 receptes són uns quaderns heretats de la seva padrina borgonyona en els quals hi anotava curosament els ingredients, les quantitats i els temps de cocció.

La preparació d'aquesta primera obra seva li va dur tres anys de feina. Simone va néixer a Barcelona però aviat passà a Madrid. També va viure a França i a Sant Sebastià.

Va fer feina d'infermera, regent d'un petit hotel, directora d'un taller de costura i volia obrir una llibreria quan decidí dedicar-se a la divulgació culinària.

S'havia casat als vint-i-pocs anys amb un enginyer que morí al cap de tres anys. Amb Ortega Spottorno va tenir tres fills: Inés, professora de francès que després agafaria el relleu de la tasca editora; José, traumatòleg, i Alfredo, periodista.

Presumia d'haver preparat totes les receptes almenys tres vegades.

Endemés d'altres distincions, li atorgaren la medalla de les Arts i les Lletres de la República Francesa. Biel.-

Més material sobre Simone Ortega ... >